Mwajas Kriszta

Független képviselőjelölt, a PS2.0 csapat tagja.

Budapesten születtem, 2016-ban költöztünk Surányba. Film- és televíziós műsorkészítéssel, rendezéssel, vágással és animációval foglalkozom.

2011 óta jártunk látogatóba jóbarátainkhoz a szigetre, Surányba. Megkapott a település „kuszasága”, természetessége, hogy itt ismeretlenek is köszöntik egymást az úton.

Sokféle oka van annak, hogy miért döntenek úgy többek, sokak mostanában, hogy odahagyják a várost és új életet kezdenek egy zöldebb, barátságosabb és nem utolsó sorban olcsóbb környezetben. Hozzuk magunkkal a jó és rossz beidegződéseket, előbbieket reméljük sikerül megtartani, utóbbiakat pedig idővel levetni.

Ami vitathatatlan, hogy Surány állandó lakossága egyre nő, velünk együtt 2016-ban fél év alatt még négyszázan választották ezt a települést új lakhelyüknek. Arra vágyom, hogy Surány megtartsa azt a természetes báját, rendkívüliségét, zöld felületét, amivel kevés helyiség büszkélkedhet, ugyanakkor ezzel harmóniában felzárkózzunk a jelenhez, a mindennapok szükségleteihez.

Foglalkozzunk azzal, hogy dolgozni, iskolába járni és az ügyek intézéséhez jó és kiszámítható közlekedésre van szükség, összehangolva a komp- és buszjáratokat. Ne legyen túlélőpálya a gyalogosoknak Surányból Pócsmegyerre jutni a Sziget úton és fordítva.

Jól járható utakat szeretnénk legyen az aszfalt, mart aszfalt vagy földút.

Átlátható önkormányzati működést, a kommunikáció hatékonyabbá tételét az önkormányzat és a lakosság között.

Surány közösségi tereinek létrehozása minden generáció számára, a vállalkozások bátorítása, fejlesztése, hogy ne csak képeslapokról köszönjön vissza ránk, hogy itt egykor pezsgő élet folyt.

A nyaralók még több adót fizetnek, jó lenne érzékelni, hogyan fordítják azt vissza a döntéshozók, miként válnak a hasznára Suránynak.

Talán az egyik legfontosabb, hogy ne kezelje a település vezetősége gyermekként az itt lakókat, tájékoztasson, kérje ki a lakosság véleményét nagyobb horderejű beruházások kapcsán (akár sok felületen, szórólapokon meghirdetett lakossági fórumok keretében), ha megvalósítási szakaszba ér egy fejlesztés ne onnan értesüljünk róla, hogy az ingatlan előtti fák, bokrok egyszer csak eltűntek.

Nyilván mindannyiunknak van még mit tanulnia együttélésről, közjóról és egymásról is, élni és élni hagyni, de ehhez nem árt megkönnyíteni az utat, hiszem, hogy ez lehetséges.

2019. augusztus. 24.

Mwajas Kriszta