Gazdálkodó Önkormányzat 1. rész

Mit jelent a 21. században a gazdálkodó önkormányzat?

A gazdálkodó önkormányzat az, amely a rendelkezésére álló európai uniós és állami támogatásokon túl a település helyi adottságait kihasználva további bevételeket, forrásokat teremt, és ezek felhasználásával is elősegíti a helyi lakosok életminőségének javítását, az önkormányzati infrastruktúra fenntartását, további fejlesztését.

Létezik-e ilyen önkormányzat Magyarországon?

Számos településen már évek óta működik ez a személet, és így jelentős pozitív változást értek el a közösségeikben. Az elmúlt hónapokban megpróbáltam tájékozódni ezen települések sikereiről. Szerettem volna megérteni, hogyan ment végbe a változás és milyen változásra volt hozzá szükség. Az interneten található leírásokból egyértelműen kitűnik, hogy több hasonlóság is van a települések gazdálkodáshoz való hozzáállásában, de fontos tudni, hogy adottságaik legtöbb esetben eltérnek. Ezért a ”sikertelepülések” programjai egy az egyben nem ültethetőek át egy másik település programjába.

Mi kell hozzá, hogy mi is „sikertelepülés” legyünk?

Számos dolgot megtehetünk azért, hogy sikeresek legyünk, de ez nem jöhet létre a jól működő közösség nélkül! Szükség van még egy olyan vezetőre, aki a közösség élén áll és tetteivel példát mutat a településen élőknek. A következő, hogy a település adottságait fel kell térképezni, de ezek mit sem érnek rövid és hosszútávú megvalósítható tervek kidolgozása nélkül.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, ebben a cikksorozatban  olyan példákat mutatok be, melyeket, ha nem is egy év alatt, de egy tervezett jövőben megvalósíthatónak lát a PS2.0 csapata, amennyiben a jelöltjei megkapják a felhatalmazást önkormányzati választáson.

Akkor kezdjünk neki.

A legegyszerűbben megvalósítható fejlesztés a PRK nagytermének melegburkolása lenne (Pócsmegyeri rendezvény központ)

Az épület eredeti funkciójától (vállalkozókat segítő inkubátorház) eltérve a helyi gyerekek oktatásának is otthont ad. Ez örvendetes a családosok számára, mivel így a helyi gyerekek egy kulturáltabb környezetben tanulhatnak. De érdemes lenne az épület további lehetőségeit is kiaknázni, ami a fenntartást és a további fejlesztéseket segítené elő.

A PRK nagyteremét (tornaterem) mihamarabb melegburkolattal kell ellátni, hogy az sporttevékenységekre alkalmas legyen. Ezzel nem csak a helyi iskolás gyerekek vagy a közeli település lakói járnának jól, de Pócsmegyer-Surány is bevételt termelhet belőle.  A melegburkolással és sportfelszerelésekkel ellátott terem alkalmas lenne jónéhány sportolási tevékenységre (teremfoci, kosárlabda, kézilabda, gyeplabda, esetleg tollas, röplabda, kosárlabda, küzdősportok) vagy egyszerűen a gyerekek fejlődését elősegítő teremként. Olvasva az imént leírtakat egyértelműen látszik, hogy egy ilyen beruházás jelentős minőségi javulást eredményez a közösség életében.

A jelen
És a jövő
A PS2.0 a tornaterem melegburkolását meg fogja valósítani amennyiben ránk szavaznak.

Önkormányzati komposztáló

Néhány éve figyelem, ahogy a településünkről kisebb-nagyobb sikerrel elszállítják a zöldhulladékot. Járva az utcákat, olykor azt látom, hogy felpuffadt, szétszakadt zsákok hevernek az út szélén, néha akár hetekig. Mindeközben erdők, mezők vesznek körbe minket, ahol a zöldhulladék a földön elrothadva tápanyagot teremt a következő év ökológiai kultúrájának. Felmerül a kérdés, hogy miért nem fordítjuk a javunkra ezt a stabil, kiszámítható energiaforrást. A lehetőség a kezünkben van, csak rajtunk múlik, hogy a jövőben is inkább a bizonytalan elszállítást, számos problémát választjuk, vagy egy jövőbe mutató megoldást alkalmazunk, ami bevételt is hozhat településnek. A PS2.0 azon fog dolgozni, hogy ezt a programot elindítsa, így a zöldhulladék helyben marad és hasznot termel.

Nyílt téri prizmás komposztálás
A PS2.0 csapata szakmailag felkészülten várja ezt a kihívást. Mert számunkra a zöldhulladék érték, nem nyűg!

Szigeti buszjárat

Sokakat érintő probléma a helyi tömegközlekedés hiánya. Idősek és fiatalok egyaránt hiányolják ezt a közlekedési lehetőséget. A PS2.0 szeretne tárgyalásokat folytatni Tahitótfaluval és Szigetmonostorral, hogy közösen létrehozzunk egy belső szigeti buszjáratot. A két végpont a szigetmonostori Pásztor rév és Tahitótfalu parkolója lenne. Ezzel a két végponttal jelentős életminőség javulást lehetne elérni a helyi lakosok számára. A PS2.0 háromféle nyomvonalat támogat, amelyből a Pócsmegyer- Szigetmonostor útvonalat tervezzük elsőnek, mert ezzel a vonallal mind Dunakeszi, mind Szentendre elérhetővé válna a gyalogosan közlekedők számára is.

1. ütem - Déli irány (Pócsmegyer-Pásztor rév)
2. ütem - Északi irány (Pócsmegyer-Tahitótfalu Parkoló)
A PS2.0 által támogatott komplett szigeti járat nyomvonala.

Folyt. köv.

Kökény Ákos

Képek illusztrációk, forrása az internet.