Pócsmegyer-Surány közlekedésének fejlesztése

Településünk az elmúlt néhány esztendő alatt fokozatosan szembesült azokkal a problémákkal, melyek a nagy területen elhelyezkedő és dinamikusan növekvő létszámú városok, falvak sajátja: nem megoldott a településrészek közötti – nem autóval történő – közlekedés, a szolgáltatások egy központban koncentrálódnak, az odajutás körülményes és sok esetben nem biztonságos.

A fejlesztések szempontjából fontos, hogy az itt élők komfortérzetének növeléséhez nem elegendő a szolgáltatások biztosítása, de azokat könnyen elérhetővé is kell tenni mindenki számára. Gondoljunk itt a példa kedvéért azokra a fiatal anyukákra, idősebb lakosokra és persze gyerekekre, akiknek nem áll rendelkezésükre második (vagy akár első) autó, hogy ezt a feladatot megoldják.

A Surányból a faluba vezető út mellett – szigeti út és a bekötő út – nincs járda, így a közlekedés távolról sem mondható biztonságosnak, ahogyan kényelmesnek sem. A bekötőúthoz, feltételezve, hogy a gyalogos, babakocsis, kerékpáros közlekedés odáig a szigeti út surányi oldalán történik, egy átkelőhely is indokolt, megfelelő közvilágítással.

A közlekedés azonban nem csak lokálisan, a településen belül jelent problémát, de azon kívül is; megy-e a révhajó, jár-e a busz, megfelelő-e a menetrend és még sorolhatnánk.

Terveink szerint ez is megoldható a menetrendek összehangolásával, a szolgáltatókkal kötött szerződések újratárgyalásával. Meg kívánjuk keresni azokat a lehetőségeket, melyekkel vállalkozási formában üzemeltethető egy települések közötti buszjárat, s ha emellé még az éjszakai hazajutást is sikerül problémamentessé tenni, elmondhatjuk, hogy itt élni nem kihívás, hanem élmény, még gépjármű nélkül is.

Gazsó Zoltán