Szikkadó árkok, 2.rész (S01E02)

Totális hátraarc az Önkormányzatnál, fúrás-rombolás kedélyes 160 millióért

Figyelem! A következőkben nyugalom megzavarására alkalmas tartalom kerül megosztásra. Negatív kampány helyett ugyanakkor a község helyi eseményeivel foglalkozunk, nyilvános és közérdekű tények, dokumentumok, adatok bemutatásával. Megosztjuk örömeinket,  kétségeinket, javaslatainkat és kérdéseinket. Ha az összkicsengés borús, lehet, nem a mi készülékeinkben van a hiba. A tévedés jogát ugyanakkor, emberi lényként, mindenkor fenntartjuk.

Az alapproblémát, miszerint a surányi párologtatók horribilis összegű, 160 millió forintos közpénzt felemésztve csak a problémákat ömlesztették a környéken lakók nyakába, már taglaltuk „Szikkadó figyelem – Párolgó pénzek” című, augusztus 26-ai bejegyzésünkben.

Csak viszonyításképpen, 160 millióból a hírhedt árkok épültek, valamivel több, mint 200 millióból pedig a teljes 2 sávos megyeri fasor készülne el árkostul, mindenestül.

A párkányi Duna-gáton a töltéskorona felületét hozták rendbe, vízi úton ötezer tonna követ szállítottak ide, majd ezt terítették szét négy méter széles sávban és 30 centiméter vastag tömörítésben. Erre a kőalapzatra került három és fél méter szélességben a hat centiméter vastagságú aszfaltréteg. Ezzel pluszban meg is emelték a gátat és mintegy záró pecsétet is kapott a töltés. A projekt összköltsége 197 ezer euró – ebből 120 ezer eurót a cég saját költségvetéséből fedezett, a Swietelski konzorcium által kivitelezett aszfaltozás pedig 77 ezer euróba került. (Ez ugye, kb. 70 millió Ft).

Szeptember 19-én váratlan fordulatot vett a községünkben kivitelezett projekt sorsa, amikor megjelentek a G-HÍD munkatársai és az Önkormányzat megbízásából hozzákezdtek az árkok kitakarításához. A felgyülemlett „trutyit”, szemetet kilapátolták, majd sorra MEGFÚRTÁK (!!!!) az árkok alját.

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. április 5-én kelt Vízjogi létesítési engedélye egyértelműen fogalmazza meg irányelvként, hogy csak zárt, burkolt párologtató létesíthető a területen.

A szezon alatt számos megkeresés, kérés érkezett az Önkormányzathoz, hogy oldja meg a kritikus helyzetet. A reakcióról, hozzáállásról előző cikkünkben írtunk. Az önkormányzati választások közeledtével megszokhattuk, hogy a regnáló vezetés hirtelen aktivizálja magát, igyekszik a jobbik arcát mutatni választóinak. Ilyenkor se pénz, se idő, se addigi műszaki elvárások nem számítanak. Értetlenül állunk az előtt, miként változhatott meg gyökeresen a helyzet, a kérdőjelek csak úgy sorakoznak az említett beavatkozás után.

1. Volt-e anyagi vonzata a jelenlegi „tisztításnak”? Ha igen, ki fizette azt?
  2. Ki fogja újra tisztítani az első lombhullás után, majd a későbbiekben az ismét eldugult árkokat – a G-HÍD Kft, az Önkormányzat? És kinek a pénzéből? Vagy végül mégis marad a nemes feladat a projektet egyáltalán nem kérő lakóknak?
  3. Hol van a Katasztrófavédelmi Igazgatóság saját korábbi irányelvét felülíró állásfoglalása?
  4. Hol van a testületi határozat a kivitelezett műszaki munka felülbírálásáról? Miért nem hívtak össze nyílt testületi ülést? Név szerint kik hagyták jóvá az eredeti terveket és kik döntöttek az eredeti munka felülbírálásáról?
  5. Miért nem tájékoztatják a lakókat a szabályozási változásról?
  6. Miért nem lehetett ezt a műszaki szemléletet a projekt tervezésétől alkalmazni és megvédeni?
  7. Miért nem számít környezetszennyezésnek ma, ami még 2018 nyarán annak számított. Hol, milyen környezetvédelmi fórumon követhető nyomon ez a szakmai irányvonal-váltás? Amennyiben a testület felülbírálta korábbi szakmai véleményét, milyen formában kívánja hibáját a község lakói felé elismerni és az egész nyáron a portól, fekáliaszagtól szenvedő lakosokat megkövetni?
  8. Tényleg ez a házi barkács fúrogatás a végleges megoldás, vagy vannak kézzelfogható szakmai tervek? Hol tekinthetők meg ezek?

Amit a PS2.0 csapat ígérhet: nem herdálunk el feleslegesen, meggondolatlanul hatalmas összegeket; hosszútávra és fenntarthatóra tervezzük a projekteket; ésszerű, a lakosság érdekeit szem előtt tartó, és a lakosság véleményét figyelembe vevő döntéseket hozunk.

Mindenesetre örülünk, hogy átmenetileg megoldódott a helyzet, egyelőre megszűntek az áldatlan állapotok. A semminél ez is jobb.

Kérdéseinket megküldtük az Önkormányzat számára is, válasz eseten frissítjük a cikkünket.

Heleszta Márton

ui.

Néhány kép az ezekben a napokban, Alsógödön épülő csapadékelvezetőkről. Nincsenek tőlünk mesze, mégis, fényévnyi különbség…