Önkormányzati autóvásárlás körültekintően!

Mivel a napokban megérkezett településünkre a közterület-felügyelő új, közel 9,5 millió forintos Ford Ranger Wildtrack pickup típusú gépjárműve, ezért érdemes lenne átfogóan megvizsgálni, hogy mennyire volt szükségszerű ez a gépjármű.

Természetesen azzal mindenki egyetért, hogy egy nem biztonságos és túl nagy javítási költségeket felemésztő autót érdemes lecserélni, mert a megbízhatóság, kiszámíthatóság fontos ezen a területen is. A 20 év körüli Suzuki cseréje már megérett. Gondolhatnánk, hogy akkor ez egy jó megoldás volt, de érdemes ezt megvizsgálni más aspektusból is. Az ilyen típusú Pickup-ok felhasználása elsősorban nehéz terepviszonyok, nehezen megközelíthető helyek elérésénél hasznos. Elsősorban ezeken a helyeken használnak Pickup tehergépkocsikat: erdészetek, közműhálózatot építő és üzemeltető cégek, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó vállalatok, vállalkozások, esetleg olyan önkormányzatok, ahol a gépjármű speciális adottságait a napi használatban alkalmazni kell a település terepviszonyai miatt.  Az ilyen típusú autók látszólag multifunkcionálisak, de valójában teherbírásuk miatt nem teherautók, platójuk mérete viszonylag kisméretű, a belső kialakításuk miatt a személyszállításra sem a legideálisabbak, mindemellett a fogyasztásuk sem mondható kedvezőnek.

Ezekből adódóan felmerül a kérdés, hogy mégis miért ezt választották? A rendelkezésre álló információk szerint, az előbb már felsorolt multifunkcionalitás miatt. Plusz érvként az úthálózat állapotát, és az esetlegesen felmerülő dunai árvízi vészhelyzeteknél való bevethetősége hangzott még el. Valójában mennyire fontos érvek ezek?  Mennyire kell egy Pickup típusú gépjármű ennek a településnek? A közterületfelügyelő többnyire egyedül vagy másodmagával ül az autójában amikor a település közterületeinek állapotát felméri, ellenőrzi. Az árvízhelyzet esetére, ami szerencsére utoljára 2013-ban volt (6 éve), nincs értelme tervezni. Több okból sem.

Az egyik ilyen ok, hogy a katasztrófavédelem egy szélsőséges helyzetben a saját állományát irányítja a helyszínre.

A másik, hogy egy jól működő közösségben automatizmus, hogy vészhelyzet esetén a lakók besegítenek egymásnak és az önkormányzat munkájába, ahogy az elmúlt árvizek esetén is tapasztalható volt. Ki-ki a maga lehetőségéhez mérten.  Ismereteink szerint több hasonló Pickup típusú autó is van a településen, így ez az érv és funkció nem lehet meghatározó.

Ezért egy átgondolt vásárlást más szempontok kellene, hogy megelőzzenek. Például az önkormányzat anyagi lehetőségeinek figyelembevétele, üzemeltetési költség, funkcionalitás. Ha ezeket az irányelveket vesszük figyelembe, akkor talán más lehetőség is lett volna, ami a célnak megfelelő, de mégsem terheli meg ennyire az önkormányzat költségvetését.

Kökény Ákos