Miért kell a surányiaknak Pócsmegyeren szavazni?

Még az idei Európai Parlamenti választások előtt merült fel bennünk, hogy mivel Surány állandó lakosainak száma jelentősen megnőtt az elmúlt pár évben – így a szavazásra jogosultak aránya is -, milyen jó lenne, ha a település két szavazóhelyiségéből az egyik átkerülne Surányba.
A településen valamivel több, mint 1500 surányi jogosult a szavazásra és nagyjából 550 pócsmegyeri lakos.

Sokat beszélgettünk róla, hol is lehetne egy olyan szavazóhelyiség, amelyet a surányi szavazók könnyebben elérnek. Így merült fel az Akácos úton lévő Civilek Háza.

Mit mond erre a jog, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI törvény

• 79. § szerint a szavazókörök kialakítását érintő változásokat a helyi választási iroda vezetője folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén módosítja a szavazóköri beosztást.
  • a 165. § pedig kimondja, hogy szavazóhelyiséget úgy kell kialakítani, hogy a választópolgárok számára jól megközelíthető legyen.

Már korábban is írtunk kérelmet a Jegyző Asszonynak (hiszen ő egyben a Helyi Választási Iroda vezetője is), hogy támogassa jogos igényünket. Ám ő ezt figyelmen kívül hagyva időközben meghozta határozatát és azt a helyben szokásos módon ki is függesztette, kihirdette. A jogszabályok alapján ezek után már csak fellebbezésre maradt lehetőségünk. Újfent összeszedtük fő érveinket és beadtuk a fellebbezést a Pest Megyei Területi Választási Irodának címezve. Nagyon bizakodók voltunk, mert igényünk jogos, érveink pedig világosak voltak.

A válasz elkeserítő volt!

Elutasítom. Ennyi, vége. Ez ellen a határozat ellen már nincs mód fellebbezni, tiltakozni.

Az elutasító határozat indoklásában a Jegyző Asszonynak az előző napi testületi ülésen elhangzott szavai köszöntek vissza:

1. az Akácos út keskeny, kétirányú forgalom nem tud haladni rajta, csak egyirányban teszi lehetővé a közlekedést, tumultus alakulhat ki.
  2. ahogy májusban, úgy októberben is lehetségesek az esőzések, ami miatt hatalmas tócsák keletkezhetnek az Akácos úton és ez akadályozhatja az épület megközelíthetőségét.
  3. a szavazatszedő bizottság zavartalan működéséhez legalább két helységből álló épület kell a tapasztalatok szerint.

És ha ez nem lenne elég, a Jegyző Asszony álláspontját még a Kisbíróban is hosszan kifejtette.

Írása híven tükrözi a Hivatal hozzáállását a választók kezdeményezéseivel kapcsolatban.

• 2-3 nap alatt 120 helybéli írta alá a kérelmet. A Jegyző asszony szerint ez kevés.
  • Az Akácos út keskeny, nem lehet parkolni, és a Jegyző Asszony szerint ma már szinte minden családban két autó van, és az emberek még az utca végén lévő boltba is autóval mennek. Micsoda szerencse, hogy a Hivatal előtt számos kiépített parkolóhely és több sáv húzódik.
  • Az Akácos úton esőben hatalmas tócsa keletkezik, garantált a cipők beázása. Nos, lehet, ha az utak jobb állapotban lennének, akkor nem lenne ott az a tócsa. De sajnos, bármerre is indul a surányi szavazó, bizonyos, hogy jó néhány tócsán át kell vergődnie. Csak mire Pócsmegyerre ér sokkal többön, mintha csak az Akácos útig sétált volna…
  • És hát az a fránya indok a két helyiségről a szavazatszámlálóknak. Erről semmilyen jogszabály nem rendelkezik. Egy egyszerű paraván megoldhatta volna ezt a problémát.

Szóval akárhogy csűrjük, csavarjuk, egyszerűen NEM, nem akarják, hogy Surányban szavazóhelyiség legyen, NEM, nem akarják, hogy sok surányi elmenjen szavazni.

De éppen ezért kell minél többen elmennünk, szavazatunkkal minél többen élnünk, hogy Surány ne csak a szavak és ígéretek szintjén legyen fontos a választás nyerteseinek, hanem tettekkel és jól átgondolt, kivitelezhető elképzelésekkel – megtartva Surány természeti adottságait – emeljék fel.

Kocsis Marianna