Közös dolgaink

Mi a titka egy jól működő közösségnek, településnek? Miért van az, hogy elmaradott területen is vannak sikertörténetek, míg mások a jó adottságok ellenére sem tudnak élhető környezetet létrehozni? Nyilván számos tényező befolyásolhatja az eredményt, azonban van egy közös jellemző a siker mögött: a lakóközösségre jellemző, előre mutató párbeszéd.

Miért alapvető ez? Először is azért, mert a párbeszéd az együttműködés „előszobája”! Hogyan tudnánk egy irányba menni, ha nem egyeztünk meg abban, hová tartunk? Aztán itt az a tény, hogy mindenki másban jó (szerencsére), ami lehetővé teszi a legkülönfélébb problémák megoldását. Végül – a teljesség igénye nélkül – azért, mert a „sárdobálás” rengeteg energiát emészt fel, amit akár közös dolgaink megoldására is fordíthatnánk.

Miért aktuális erről beszélnünk? Ha csak az elmúlt pár hónap „ügyeit” (szikkasztóárkok, szúnyogirtás, lótartás, kutyák a közterületen stb.), valamint az ehhez kapcsolódó „közösségi párbeszéd” hangvételét vesszük alapul, még vannak tartalékaink az előremutató párbeszéd területén. Érdemes visszanézni a „Tegyünk együtt” oldalon lezajlott beszélgetéseket és látható, hogy az egyes témákhoz kapcsolódóan inkább a közösségi veszekedés folyt, mint párbeszéd.

Hogyan lehetünk együttműködők akkor, mikor felszalad bennünk a pumpa? Összeszedtem néhány tippet, amit betartva erősödik az önérvényesítésünk, ráadásul megakadályozza, hogy elmérgesedjen a hangulat.

1. Akkor szólj hozzá, ha a szándékod valóban a helyzet megoldása! Ha azért megyünk bele egy „beszélgetésbe”, hogy a másikat lemarházhassuk, nem a megoldást fogjuk keresni, hanem a lehetőséget az odaszúrásra.
  2. Fogadd el, hogy mindenkinek lehet véleménye! Sőt! Van, hogy több információval rendelkezik, mint Te, vagy jártasabb a témában, vagy csak van egy jó ötlete. A párbeszéd lényege az ötletek, tapasztalatok és a tudás összegyúrása.
  3. Arról beszélj Te mit tennél, és ne arról másnak mit kellene, vagy kellett volna! Amennyiben magadról beszélsz, nem fogsz megsérteni másokat. Ha egy mondat úgy kezdődik: „Nincs igazad, mert……..”, a másik meg se hallja mit akarsz mondani! Kezdd úgy: „szerintem”, vagy én úgy gondolom…..
  4. Légy tényszerű! Érzéseket, megérzéseket nehéz megvitatni, mert mindenki rendelkezik ezekből milliónyival, ráadásul ezek nehezen változnak. Nem mindegy egy „ügy” kapcsán, hogy vélelmezünk valamit, vagy konkrétumokkal rendelkezünk. Ha csak feltételezésünk van, akkor úgy beszéljünk, hogy más is értse: ezek nem konkrétumok, csak vélemény!

A LEGFONTOSABB SZABÁLY:

A viták legjellemzőbb csapdája, mikor a helyzet megvitatása, érvek és gondolatok helyett a másik lesajnálása a téma. Számos esetben látom, hogy valaki előáll egy ötlettel, kérdéssel és a többiek reakciója nem a témát, hanem a kérdésfeltevőt kezdi boncolgatni: „van akinek semmi sem jó”, „milyen emberek laknak itt” stb. Amennyiben szeretnél tenni közös ügyeinkért, szeretnél részt venni előremutató párbeszédekben, kérlek, hogy a TÉMÁRÓL beszéljünk és sokra jutunk!

Jó hangulatú, eredményes, elgondolkoztató, inspiráló beszélgetéseket kívánok magunknak közös dolgainkról!

Stremeny Gábor