Szemléletváltás napjainkban

A szemléletváltás szükségességéről először 2006-ban hallottam egy egyetemi kurzuson. A világban zajló folyamatok feltárása tudományos kutatásokon alapult. Sokan még a hallgatók közül sem vették komolyan a jelenlegi társadalmi és gazdasági rendszer lassú haldoklásának tényét. Emlékszem, még a szívverésem is kihagyott látva a közönyt, mely a témát övezte.

Azóta eltelt 13 év. A téma a következmények fokozatos megjelenésével vált egyre inkább köztudottá.

A közember idézőjeles tehetetlensége az eltérő időszámítás és a gazdasági rend következménye. Az eltérő időszámítás abban nyilvánul meg, hogy az emberi tevékenység természetben megjelenő hatása hosszú időeltolódással mutatkozik meg. Egy emberöltő alatt nincs visszacsatolás, így a következmények általában csak a következő generációkat érik el. Emellett pedig olyan gazdasági és társadalmi rendszerben élünk, melyben a haszon az elsődleges érték. Igaz ugyan, hogy az erőforrások fenntartható használatának rendkívül sok haszna van, ez azonban annak az embernek az életében, aki hasznot kíván húzni belőle, csekély mértékben vagy egyáltalán nem jelenik meg.

Az idő azonban elérkezett. Mi vagyunk az a generáció, akik elsőként szembesülnek a következményekkel, melyek néha észrevehetetlenül pl. 1-1 °C-os hőmérséklet növekedéssel, néha hirtelen tömeges hal vagy madárpusztulással, felszíni- és talajvizek elszennyeződésével, vagy az időjárás hektikussá válásával jelentkeznek.

Ebben a helyzetben a szemléletváltás nélkülözhetetlen az életben maradáshoz. Ez és az ember élni akarása biztosítja, hogy valóban megtörténik. Hogy időben-e, vagy túl későn? Azt embere válogatja. A hétvégén kiültettem egy kis paradicsompalántát, amely a komposztból nőtt ki egy eldobott paradicsom magjából. Reggel túl későn néztem rá, és a tűző nap hevében teljesen elfonnyadt. A szomszédom lemondóan csóválta a fejét – ez már halott – mondta. Felállítottam fölé egy napernyőt és 5 percenként meglocsoltam egy pohár vízzel. És csodák csodájára végignézhettem, ahogy percről percre összeszedi magát, s levelei megtelnek az éltető vízzel. Szomszédom, látva, hogy mi történt, csak ennyit mondott: hmmm, meg kell tenni, amit meg lehet, aztán majd meglátjuk!

A természet valóban csodákra képes, és mindenek előtt a megújulásra. A mi dolgunk csak annyi, hogy megadjuk Neki a lehetőséget. Megtegyük, amit tudunk. (Van amikor az is elég, ha magára hagyjuk, hogy megújuló képességét megmutathassa. Ilyen például Csernobil, mely az atomkatasztrófát követő csupán 30 év alatt burjánzó ökoszisztémává nőtte ki magát a tudósok nagy meglepetésére.)

A haszon mindent fölülíró értékét szükségszerűen felváltja a valódi értékek tisztelete. Értékké válik számunkra a tiszta víz, a tiszta levegő, a vegyszermentes élelmiszer, a tiszta környezet, a növények és állatok törékeny ökológiai rendszere, mely a mi életünket is biztosítja. Igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni, azt a megfelelő helyre juttatni. Fákat ültetni, madárodút kirakni. Természetes tisztítószereket használni, és ahogy lehetőségünk engedi, használatba venni a megújuló erőforrásokat. Ma már nagyon sokféle lehetőség közül választhatunk, a napenergia, szélenergia, geotermikus energia csak néhány példa.

Sokan gondolhatják, mit tehetek én, csak egy porszem vagyok a gépezetben… Senki nem kérhet többet egy embertől, minthogy tegye meg, amit tud. S ha megteszi, ha egyre többen megteszik, ha mindenki megteszi, akkor végre egy-irányba lapátolunk majd. Egy-irányba a természettel, az élet és nem a pusztulás felé.

Örömmel veszem észre, hogy itt a szigeten is rengeteg ember hasonló felfogásban működik. Az elmúlt időszakban megnövekedett a helyi vállalkozások száma, a vegyszermentes, minőségi élelem termelése, vagy a szemétszedés mint közösségi tevékenység. Ezek mind-mind mutatói annak a tendenciának, hogy az itteni embereknek a valódi értékek igenis fontosak. S ha valaki szeretné látni, hogy egy ilyen folyamat mivé nőheti ki magát, érdemes utánanézni néhány példának. Ilyen a teljesség igénye nélkül Gömörszőlős – a fenntartható falu, Visnyeszéplak, Nagypáli, Gyűrűfű, Galgahévíz és a többiek.

Rónaháty Zsófia